Regelbau Fl 246,
ammunitionsbunker.

Frederikshavn Nord

På klitten bag ”Palmestranden”, nord for Frederikshavn, lå gennem krigen et af de tunge luftværnsbatterier, som skulle beskytte Frederikshavn mod luftangreb.

Byggeriet af ”Frederikshavn Nord” begyndte i midten af april 1940, og allerede den 6. maj 1940 var det skudklart med fire 8,8 cm-luftvænskanoner. Kanonerne blev siden udskiftet med andre modeller hele tre gange, og ved befrielsen var batteriet bevæbnet med 10,5 cm-kanoner.

Frem til efteråret 1942 bestod batteriets bygninger af træbarakker og jordanlæg med enkelte bunkere i tynd beton. De første betonbunkere med 2 m tykke vægge og lofter blev støbt i oktober 1942, og den sidste af i alt 13 store bunkere støbtes i december 1943.

Efter krigen overvejede det danske forsvar at bruge batteriet som et permanent bemandet batteri. Det blev ikke til noget, men bunkerne var underlagt Kystbefæstningen ind til engang i 1950´erne. To ammunitionsbunkere blev siden anvendt som depot af Civilforsvaret.

Batteriområdet ligger stadig ubebygget hen, men terrænet er så kraftigt jævnet, at de fleste af stillingens bunkere ikke kan ses. Området er alligevel et besøg værd, fordi man her kan se landets eneste bevarede panserkuppel til en 6 m-afstandsmåler. Desuden har Nordjyllands Kystmuseum frigravet en af kanonbunkerne og genmonteret en af de oprindelige 10,5 cm-luftværnskanoner.

Adresse
Nordre Strandvej 21, 9900 Frederikshavn

Regelbau Fl 246,
ammuntion bunker.

Regelbau Fl 243,
gun bunker for heavy anit-aircraft gun (10.5 cm)
(bunker open and gun reinstalled)

Regelbau Fl 244,
fire control bunker for heavy anti-aircraft battery.
(locked, cuppola for rangefinder preserved)